Bokförlaget med den angelägna utgivningen - Notis förlag -

 
Svenska

REPORTAGE

Pertti Simulas verk Känslornas handbok ger överraskande insikter och råd för livet. Den passar både yrkesfolk och alla andra människor i livets skola – alla som är intresserade av att lära känna andra och sig själv. Boken lär oss att bli medvetna om våra mänskliga rikedomar och att möta problemsituationer. Den innehåller en klar människosyn som bas och en konkret metodbeskrivning för att hjälpa den enskilda människan med sin hälsa, i sina relationer med andra och sig själv, och i sitt förverkligande i gemenskapen. 

ESMA var det största av de många dödslägren i Argentina under militärdiktaturen 1976-1983. 

Trettiotusen människor försvann – torterade till döds eller utslängda levande från flygplan. Blanca Firpo överlevde och flydde med sin familj till Sverige.
I Ansvar granskar Petra Flaum hur regeringen förhåller sig till mänskliga rättigheter, hållbar utveckling
och företagens sociala ansvar (CSR).
Hur relaterar egentligen dessa ramverk till varandra - och hur har de påverkat utformningen av den svenska samstämmighets- och hållbarhetspolitiken: Gemensamt ansvar - Sveriges politik för global utveckling (PGU), som antogs av en enig riksdag 2003? Vilka blir effekterna när dessa ramverk inte inkluderas i den praktiska politiken?
.Läs mer...

 

Trots hundra procents tillväxt i BNP de senaste trettio åren har centrala samhällsmål som välfärd och jobb åt alla knappast blivit mindre avlägsna. Vad ska vi egentligen med tillväxten till? Tillväxt till varje pris reder på ett unikt och lättfattligt sätt ut sambanden mellan produktion, konsumtion, resursförbrukning, välfärd och miljöpåverkan. Och den visar varför ekonomisk tillväxt inte är en lösning på 2000-talets stora frågor.
Läs mer...

Gråkoltarna var en religiös väckelserörelse i 1730-talets Stockholm. De var fattiga änkor, tjänstekvinnor, handelsbiträden och gesäller som tröttnat på prästernas hyckleri. Gråkoltarna tog avstånd från lyx och rikedom och ville bara arbeta så mycket att det räckte till det nödvändigaste. De utmanade alla 1700-talets makthierarkier och vägrade följa lagar som gick emot deras samvete.
Läs mer...

 

Förlossningsdepression, mammor som inte utvecklar moderskänslor, ett oerhört tabubelagt ämne. Vilken mamma vågar erkänna något så hemskt? Lotta Lindeborg gör det otänkbara. Hon delar sin upplevelse, sina tankar och känslor om varför hon drabbades. Läsaren får följa Lotta genom förlossning, hemkomst och inför beslutet att skaffa ytterligare barn. En mekanisk mamma är en personlig betraktelse blandad med den forskning som finns på området. Boken vänder sig såväl till professionella inom mödravården, som till föräldrar som söker kunskap och förståelse kring något som "ingen" vågar prata om.
Läs mer...

 
Lina Engström har intervjuat sex unga kvinnor om deras syn på sin uppväxt med inslag av heder, könsroller och kulturkrockar. Lina låter kvinnorna ta plats, hon vill förstå dem och ge dem ett utrymme att få förklara sig.
Det känns oerhört bra att kunna leverera ytterligare en viktig bok genom vårt lilla förlag. Lina är en oerhört proffsig författare trots att det är hennes debut. Boken kommer att vara ett stöd för alla som jobbar med unga, utsatta kvinnor och för alla oss som söker förståelse, som vill veta mera än tidningarnas rubriker. I "Välja sig själv" får vi möta människorna bakom stereotyperna.

Läs mer...

 

Skillnaden mellan att få vård eller att tvingas vända i dörren med en allvarlig sjukdom, att få ett arbete och en bostad eller inte, kan vara ett personnummer. Hur kommer det sig att ens rätt till de mänskliga rättigheterna är beroende av var man är född?
Den här antologin handlar om flyktingar, papperslösas situation i Sverige och om omänskliga rättigheter. Texterna är skrivna av personer med stor erfarenhet av dessa frågor och som aktivt arbetar för allas lika rätt. De riktar sig till dig som vill veta mer om papperslösas vardag, flyktingpolitikens utformning och det omfattande arbete som utförs för att skapa ett rättvisare samhälle.
– Ingen kan göra allting, men alla kan göra någonting.
Läs mer...

 

Låt Klas Lundström ta med dig till Latinamerikas periferier! Blue Mountains, Moskitkusten, Patagonien, Eldslandet, mytomspunna, glömda platser som tillsammans formar en kritisk lins att hålla upp mot världens utvecklingstörst.
Läs mer...

 

En svensk tiger samlar avslöjande reportage om hur Skanska och oljebolagen förstör ursprungskulturer och regnskogens ekosystem i Amazonas. I granskande artiklar diskuteras skuld och ansvar i relationen mellan nord och syd, företag och civila, som ett viktigt bidrag till samtidens klimatdebatt. Boken ges ut i samarbete med

Yelah.
Läs mer...

 

Denna bok borde bli tvångsläsning för alla som arbetar inom den sociala barnavården, som har arbetat inom den sociala barnavården och framförallt för de som ska arbeta inom den sociala barnavården. Innerligt tack från mig som läsare - till Er som berättat om Era liv. Ni har spridit ljus i välfärdsmonarkins mörka, gömda rum och låtit oss se det vi ofta inte vill se. Måtte vi ha förstånd att lära av Er.

Ur Förordet av: Bo Vinnerljung
Professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.
Läs mer...

 

Afrikansksvenska röster är en antologi om och av en grupp som får väldigt lite mediautrymme. Vilket har lett till att ett flertal personer engagerat sig för att sprida sina synpunkter och betraktelser om sin situation i Sverige tillsammans med Notis.

Läs mer...

Afrosvensk i det nya Sverige behandlar Afrika och Europas gemensamma historia samt ger en röst åt unga afrosvenskar i dagens Sverige. Detta är den första boken av sitt slag i svensk historia där Europas relation med Afrika tas upp från ett objektivt, spännande och nytt perspektiv. Detta är också den första boken som beskriver hur unga afrosvenskar lever sina liv i Sverige och hur de ser på sin framtid här. Genom publiceringen av denna bok har 23 nya författare med afrosvensk bakgrund blivit till.

Läs mer...

 

Vad orsakade den ekonomiska krisen i Portugal: systemfel, slumpen, slarv? Vad heter det när alla drabbar ett samhälle samtidigt: härdsmälta, depression, otur? Portugals vinter följer i finanskrisens sociala, politiska och historiska fotspår: till skoputsarens och soppkökens Lissabon, det isolerade Azorerna och till migrantarbetarnas atlantkust. Det här är en bok för alla som inte bara försöker förstå vad en finanskris gör med människan, det är också ett ödmjukt porträtt av ett land som fortfarande är bundet kring sin fascistiska och mörka historia.

​Läs mer...

Rapport från en ockuperad fabrik beskriver hur 280 organiserade arbetare i en keramikfabrik i Argentina ockuperade sin fabrik istället för att acceptera att den lades ned. Den drivs sedan dess framgångsrikt och har vänt en stundande konkurs till nyanställningar och flera sociala projekt. Arbetarnas erfarenheter är universella och viktiga för alla som söker utmana dagens rådande ordning. Boken är en personlig sammanställning av intervjumaterial och betraktelser från en längre fältstudie.
Läs mer...

 

Tillsammans med resten av Sverige så har vi rörts till tårar av Jonas Gardells "Torka inga tårar utan handskar". Vi är också otroligt stolta över att kunna presentera en bok som lyfter fram hiv genom de människor som lever nära diagnosen. Miguel Angel Fraga har med värme skildrat personer i Skåne med personliga erfarenheter av hiv, antingen privat eller genom sin yrkesroll. Boken har gjorts med stöds av Region Skåne, Positiva gruppen och Noaks ark.
Läs mer...

ROMANER
& POESI

I september 2011 startade Facebookgruppen Whildeanska hösten. Tanken var att öppna ett forum för alla, bortom nomenklaturer och konformism. Det fria ordet skulle gälla. Gruppen kallades snart ett fenomen och blev känd som kulturens oas på Facebook.
Den 17 augusti 2013, ett och ett halvt år efter starten, släpps gruppens första bok: Whildeanska hösten – en antologi, 63 röster. Boken kommer att följas av ytterligare tre böcker med planerad utgivning 2014-2015.

Tänk om tvärtom är en tankeväckande, (in)bildande, smått revolutionerande, hejdlöst skrattretande tankebok av Björn Eneke & Stefan Whilde. Med lekande illustrationer av Midde Midenge.Följ med på en resa och lek med tanken. Vi vänder på orden och begreppen och plötsligt öppnar sig dörrar som vi stängt och bommat igen med kunskapens och informationens nycklar. Vi har vuxit upp. Här är en chans att växa upp på nytt. Vill du knäcka koden? Här har du boken!"

Läs mer...

 

 I Mitt enda brott mot mänskligheten är att jag tror på människan bjuder författaren och livsnjutaren Stefan Whilde in till en bok och ett möte mellan människor. Med hjälp av självbiografiska texter och tankar skapas en intim dialog. Det är personligt, därför blir det för alla, om alla.
Läs mer..

 

Svarta ankungen är ett granskande reportage om en växande svensk industri i ett internationellt handelshjul, berättelsen om en blänkande metall som aldrig faller i värde. Men det är även en analys av guldets plats i människans historia och dess förödande politiska och ekonomiska inverkan i tredje världen; i konflikthärjade länder som Eritrea, Colombia och Salomonöarna.
Läs mer...

 

Vi befinner oss i den mer muslimskpräglade delen av Örebro. Barira, en ung tjej med beundrare. Mahir, en skygg yngling som av omgivningen uppfattas som feminin och som gärna gråter för att få utlopp för sin besatthet av Barira. Isse, som varvar förförandet av Barira med förförandet av andra tjejer i Örebro. Aron, vars fru och barn distraherar honom något från jakten på Barira. Salman, förmodligen sinnesrubbad på ett eller annat sätt; Barira-beundrare, händelsevis. Mugith, vars besatthet av Barira fått honom att i ren desperation planlöst vandra runt kring moskén i hopp om att råka på henne. Det är moskén som är navet i dessa personers liv, det är där de möts och skiljs åt, det är där allt börjar och slutar.
Läs mer...

I en källarlokal i Lund lär sig Siddhartha att spela poker. Det är hans farfar som tagit med honom dit.

Siddhartha har alltid slagit vad, alltid skakat hand, alltid spelat. När han var 12 år vann han och hans farfar över en miljon kronor på V65. Två veckor senare åkte hans farfar till Las Vegas och spelade bort hela vinsten. Vad Siddhartha inte visste då var att han, bara några år senare, skulle göra samma misstag.
Läs mer...
BARNBÖCKER

Hur skulle livet se ut om saker och ting var precis tvärtom?
Följ med på en hisnande resa i Lilla Tvärtombokens värld, en tankeväckande skrattfest för barn mellan 1-100 år. Rikt illustrerad med en faiblesse för skönt galna detaljer.
Lilla Tvärtomboken är skriven av far och son Whilde. Stefan Whilde (46 år) är författare, kulturskribent och föreläsare med fler än tjugo böcker publicerade sedan debuten 1999. Midas Whilde (9 år) går i tredje klass och har blått bälte i Kung Fu.
Någon ligger i sängen och funderar. Fantasin flyger iväg. Hur skulle världen kunna se ut? Vad skulle kunna hända? Tänk om vi alla skulle... Genom en blandning av humor och allvar förmedlas en bild av att vi lever i en formbar och föränderlig värld, där en som individ själv är delaktig. Tänk om alla väcker tankar och reflektioner som kan ge upphov till spännande samtal mellan barn och vuxna, och bidra t...ill att barnen finner sina egna anledningar till att tycka och tänka som de gör. Boken är i huvudsak riktad till barn mellan åldrarna 3-6 år, men passar alla funderare, stora som små.

 

 

 

Det handlar om att lyckas ta sig till sista hållplatsen.

Att känna lyckan att tagit sig fram till målet.

Bort från byn till staden, från kriget till freden,

från sig själv till att sitta på ett bord och måla om sitt ansikte

fast mycket sorgligare!

Boken är tryckt med stöd från Konstnärsnämnden.
Läs mer...


Laddar innehåll...