Vi har tidigare tagit upp några av de viktigaste personerna som jobbar på de stora förlagen. Men vi vill inte glömma att ta med de avdelningar som inte syns särskilt mycket utåt, men som betyder oerhört mycket för både förlag och författare.
Produktionsavdelningen
De som jobbar här ansvarar för inköp av tryckeritjänster och de förbereder också tryck av bokmanus. De inspekterar den färdiga produktens kvalitet och har alla kontakter med de tryckerier som förlaget samarbetar med. De ser också till att tryckeriet levererar böckerna inom utsatt tid. Ett gäng som har stor betydelse för att det ska bli en bok, men som tyvärr är ganska osynliga.
Ekonomi- och administrationsavdelningarna
Att följa upp bokförsäljningen och den planering som behövs för förlagets utveckling är ekonomiavdelningens ansvar. Här sätts nya mål upp för förlaget och den analys om hur marknaden utvecklas. De följer även upp den försäljningsstatisk som finns. På de största förlagen finns även jurister som är specialiserade på avtals- och upphovsrätt. De mindre förlagen brukar anlita fristående företag för dessa uppgifter.
Försäljningsavdelningen
Här arbetar försäljare som lägger upp försäljningsstrategier och tecknar avtal med återförsäljare. De nyutkomna böckerna som ska introduceras på olika inköpsmöten hos de bokhandelskedjor som finns, sköts också av försäljarna. De ser till att böcker kommer till lokala bokhandlare, genom besök på plats. De stora varuhus som säljer böcker måste även de besökas. De mindre förlagen brukar oftast anlita säljbolag som är fristående.
Marknadsavdelningen
Personalen på marknadsavdelningen ska sprida de nya böckerna som kommer ut på förlaget, så läsaren får upp ögonen för dem. Det görs genom olika kampanjer, som till exempel författarsamtal, sociala medier etc. De skickar ut recensionsexemplar till tidningar, tv och alla de bloggare som skriver om de böcker de läser. Givetvis kan författarna själva kontakta sin lokala bokhandel, bibliotek eller varuhus och fråga om de kan få prata om sina böcker där. Det brukar sällan vara några problem och dessa författarträffar brukar vara mycket populära.
Anlita frilansare
Vissa förlag anlitar även specialister utanför bokförlaget. Fler och fler utbildar sig inom formgivning och öppnar eget. Det kan kännas tryggt och bra att jobba med en formgivare man känner förtroende för. För författaren kan det även vara skönt att jobba med en och samma formgivare. Då kan man tillsammans diskutera inlaga och omslag, och med tiden lär sig formgivaren hur dina omslag kan se ut, och kommer med bra förslag. Även flera korrekturläsare har egna företag.
Fristående litterära agenturer
Ibland kan du som författare behöva hjälp av litterära agenter. Det brukar vara vanligt om man siktar på en internationell karriär. Författare tecknar då ett avtal med en agent och då är det dennes uppgift att representera författaren på utlandsmarknaden med att försöka sälja in författarens bok till olika språk och länder.
Rättigheter utomlands
Om en agent lyckas sälja in din bok till ett utländskt förlag får du som författare skriva ett förlagskontrakt med det bokförlaget. Kanske din agent eller bokförlaget kan ordna översättningsrätten på den internationella marknaden. De förlag som får den rättigheten ser då till att marknadsföringen, försäljningen och översättningen fungerar i sina länder.