Det finns numera flera olika bokförlag och alla har det olika regler för utgivning. För cirka tjugo år sedan fanns det enbart traditionella bokförlag. Du som önskade bli författare skickade in ditt bokmanus och hoppades på att bli en av få som blev bokförlagets nya stjärnförfattare. De olika förlagen tog emot ungefär 3 000 bokmanus om året och endast tre procent blev antagna som debutanter. Så chansen var inte stor, och det är fortfarande likadant om du skickar in till dessa förlag.
Lektör
På dessa förlag sitter en lektör som tar emot alla manus som kommer in. Lektören läser lite i början, i mitten och i slutet av manuset, för att bilda sig en uppfattning om manuset kan bli en intressant bok. Tyvärr slängs de flesta bokmanus i papperskorgen, och författaren får ett reduceringsbrev hem. Ofta står det: Tack för att du skickade in ditt bokmanus till oss, men tyvärr passar det inte vår utgivning. Inte roligt att få det beskedet efter att ha väntat i omkring tre månader på svar.
Redaktör
Skulle det vara så att lektören tycker att det du skrivit mycket väl kan bli en bra och intressant bok, tas manuset upp till diskussion på ett veckomöte. Där träffas lektör, redaktör och förläggare. Om alla kommer överens om att manuset kan tillföra dem något får du besked om det och skriver på ett förlagskontrakt. Alla förlag har egna avtal om vad som gäller. Du får en redaktör som är med dig hela vägen till tryck. Redaktören läser igenom ditt manus och ger förslag på förbättringar, och många gånger ändrar redaktören själv en hel del i manuset, så att det ska passa deras utgivning. Som debutant är det många som blir förtvivlade över att redaktören ”förstört” deras manus. Men efter att ha sett det slutliga resultatet brukar de ändra sig.
Förlag där du själv betalar för viss hjälp
Numera finns det flera bokförlag som erbjuder egenutgivning. Du kan köpa ett paket där du kan få viss hjälp, som tryck och hjälp med att dina böcker säljs på de nätbokhandlare som finns. Ofta ser de till att en ljudbok finns att ladda ner och att ett exemplar skickas till BTJ (Bibliotekstjänst) för att få en recension av boken. Det finns många olika konstellationer inom dessa bokförlag, vissa kräver inte ens att du anlitat en korrekturläsare. Något som kan straffa sig när läsaren upptäcker många korrekturfel och påpekar det i sin recension. Visst, det kostar att anlita en korrekturläsare, men är du inte säker på grammatik etc. är den kostnaden väl värd sina pengar.
Vissa av de nya bokförlagen försöker likna ett traditionellt bokförlag så mycket det går. Kanske de erbjuder en lektörsläsning och du får ett utlåtande om vad du bör förbättra, och vad du gjort bra. Dessa lektörsutlåtande brukar vara mellan fyra-sex A4-sidor. När du läst igenom det lektören skrivit, förbättrar du ditt bokmanus och skickar tillbaka det för påseende igen. Denna gång kanske lektören tycker att den är bra nog för en utgivning. På andra bokförlag får du själv välja vilken hjälp du anser att du behöver, och då betalar du för dessa tjänster. Andra förlag kanske föreslår att du betalar för en ordentlig redaktörsläsning och korrekturläsning, men att sättning av text och omslag är gratis. Förlaget ser till att tryckeriet trycker upp det antal böcker du själv önskar att sälja på egen hand. De ser även till att nätbokhandlare säljer din bok.